JuhaniIivari

Syö lehmä pois piereskelemästä – vuoden ilmastoteko

Ei nyt sentään. Mutta se on yhtä perusteltu ilmastoteko kuin jättää metsää hakkaamatta Suomessa. Miksi? Siksi, että molemmat unohtavat kysynnän. Kysyntä kun pyörittää maailmaa.

Lehmän syöminen vähentää sen osalta hiilidioksidien ja metaanin joutumista ilmakehään. Mutta jos kysyntää on, karjankasvattaja todennäköisesti ottaa kasvattaakseen uuden hiehon tai mullin. Jos metsä jätetään hakkaamatta ja kysyntää on, jossakin päin maailmaa todennäköisesti hakataan metsää niin, että kysyntä saadaan tyydytetyksi. 

Suositus olla syömättä naudan lihaa tai vähentää sitä osuu oikeaan siinä mielessä, että se kohdistuu suoraan kysyntään. Niin pitäisi olla metsän hakkuiden kanssa. Niiden, jotka vaativat Suomea rajoittamaan metsien hakkuita kysynnän vastaisesti, pitäisi osoittaa, että minkä ilmaston kannalta haitallisten puunjalostustuotteiden kysyntää pitää välttää tai vähentää. Painopaperin kysyntä on laskenut ja varmaan laskee edelleen digitalisaation seurauksena, mutta siitä huolimatta sellun kysyntä on kasvussa. Mikä osa siitä on tarpeetonta, jota voitaisiin vähentää? 

Jos ehdotuksia ei löydy, heidän tulisi osoittaa, että miten puunjalostustuote voidaan korvata ilmastoystävällisemmällä materiaalilla. Suunta siinäkin on vastakkainen. Puurakentamisella voidaan hiilidioksidia pitkäaikaisesti sitoen  korvata betonirakentamista. Sellusta kasvava osuus ohjautuu muovin ja puuvillan korvaamiseen.  Kannattaako näitä kehityssuuntia jarruttaa? 

Jos ehdotuksia rajoittaa puunjalostustuotteiden kysyntää ei löydy, heillä pitäisi olla perusteltu ehdotus, että missä päin maailmaa voidaan ilmastoystävällisemmin  hakata metsää kuin Suomessa. Valitettavasti monilla puolilla maailmaa se on ainakin nykyisin ilmaston ja luonnon kannalta tuhoisampaa kuin hakkaaminen Suomessa.

Mitä tästä opimme? Ilmaston lämpenemisestä on syytä huolissaan, mutta kyllä ehdotetuissa keinoissa saisi olla joku järki. Asioiden ajattelu auttaa siinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos puu menettää arvonsa, niin kaskiviljelystä tulee kannattavaa. Joskus katsoin jonkun dokumentin, jossa tarpeetonta viidakkoa kaskettiin pelloksi.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

On kyllä typeryyden multihuipentuma perustella lihan syönnin lopetuksen välttämättömyyttä ilmastonmuutoksella.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suurimman ilmastoteon tekivätkin siis puhvelinmetsästäjät 1800-luvun lopulla tappaessaan miljoonien puhvelien polulaation liki sukupuuttoon.

Miksi kukaan ei ole esittänyt pahimpien ilmaston saastuttajien, eli armeijoiden lakkauttamista?

Paljonko toinen maailmansota, Vietnamin- tai Irakin sodat ovat vaikuttaneet ilmastoon?

Siinä saa tyhjäkäyttää dieselmoottoria tovin, että pääsee lähellekään Hornetin partiolennon ilmastovaikutusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset